duminică, 21 februarie 2010

Inceputul

O ploaie de raze si valuri de aur s-a revarsat in 2006 la Paris pe podiumul colectiei sale de primavara-vara 2007. A fost omagiul designerului libanez Elie Saab pentru renasterea orasului natal, Beirut, din cenusa razboiului. De altfel, intreaga sa creatie este un tribut adus Orientului Mijlociu.

Moda mirese

Elie Saab - Soarele de la Beirut


Pana la jumatatea lunii septembrie a anului 2006, cand Saab s-a intors la Beirut dupa devastatoarele lupte dintre Hezbolah si Israel, colectia sa, inspirata de liberii ani '70, etala nuante vii de mov, galben si portocaliu. Dupa doua saptamani in care s-a infruptat din setea de viata a compatriotilor sai, din fericirea fara margini a pacii, Saab aducea pe podiumul Saptamanii modei de la Paris 52 de rochii rupte din soare si create in timp record, ca un omagiu pentru tara sa. Asistenta a amutit — pe catwalk se petrecea un lucru emotionant si cutremurator: „Cu cincisprezece zile inaintea prezentarii mi-am spus ca trebuie sa schimb tema colectiei. Am numit-o Soarele Beirutului, si de aceea toate piesele sunt aurii. 
Am vrut s-o dedic tarii mele, ai carei oameni renasteau, voiau sa danseze, sa petreaca, sa iasa, voiau soarele", marturiseste Elie Saab. Dar momentul este important nu numai pentru latura lui sentimentala, ci si prin prisma evolutiei stilistice a designerului. Maestrul rochiilor de seara a adus in lumina reflectoarelor enorm de multa prospe­time si vitalitate, orientandu-se, pentru prima data, catre un public mai tanar. De dupa o perdea de discuri aurii s-au revarsat pe pasarela tinute fluide, aflate la extreme: fie micro-mini, fie lungi pana in pamant. Mai mult decat in anii precedenti, Saab a fost preocupat, in acest sezon, de forme — de la cele foarte bine determinate, ale pantalonilor scurti si jachetelor de inspi­ratie kimono, la faldurile si pliurile rochiilor efervescente, de gala. A combinat mai mult si mai indraznet materiale aurii mate si lucioase, lame si jacard, sifon si lurex, matase si paiete. 
Sur­sele de inspiratie ale acestui sezon, Dalida si Sylvie Vartan, doua chipuri reprezentative pentru anii '70, au concurat la schitarea unei siluete sofisticate, potrivite unei femei glamour. Atractia lui Saab pentru iconuri este, de altfel, clara — vara trecuta, izvorul inspiratiei sale fusese Greta Garbo, cu alura sa impo­zanta, stralucitoare. in toamna 2008, designerul se inspira din printurile pictorului Mondrian, creand combinatii cromatice sofisticate pe rochii din sifon. Alaturi de aceste piese, Saab a perfectionat rochia dandu-i forme glamour si texturi pretioase precum tafta, tafta brodata, voal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu